​Várostörténeti pillanat – leraktuk a belvárosi okospark alapkövét
04/27/2018

– 172 évig kórházként szolgálta a szenvedő emberiséget a Kaposi Mór Oktató Kórház déli tömbje, amely várostörténeti jelentőségű beruházást követően teljesen meg fog újulni – emelte ki az ünnepélyes alapkőletételen Szita Károly polgármester, aki hozzátette: a beruházás része a 185 milliárdos Németh István Programnak, amelynek célja az, hogy a kaposváriak jobban éljenek.


– A 2,8 hektáros területet a város azért tudta több mint 500 millió forintért megvásárolni a kórház ezen részét, mert elkészült az új, korszerű oktató kórház, így ennek a területnek egy jelentős, 5,2 milliárdos beruházással teljesen új funkciót, így a városrésznek teljesen új képet tudunk adni. Azért vettük meg a területet, mert szerettük volna, ha mi, kaposváriak dönthetünk arról, hogy mi legyen itt – jegyezte meg Szita Károly, aki ismertette a fejlesztés részleteit is.

Szita Károly a déli tömb beruházásnak az egyik legfontosabb elemeként említette egy új, 199 férőhelyes fizetős parkoló megépítését. Az amúgy is zsúfolt környék parkolási gondjainak megoldásán túl a város egyik régi törekvését is megvalósítja az új parkolóval, hiszen ingyenes lesz a parkolás a kórházba kezelésre érkezőknek.

Három épület marad meg a beruházás során, az egyik ilyen a régi kápolna, amelyben a Bábszíntér üzemeltethet majd bábszínházat. Lesz nyári színház és játszótér is a gyermekek számára. Az egykori anyaépület is megújul, itt informatikai inkubátorház fog működni, amelybe kaposvári vállalkozások költöznek majd be. Továbbá ebben az épületben lesz informatikai képzés és megnyílik a város első coworking irodája is. A volt fertőző épülete is megújul, az átépítést követően ez lesz a Kaposvári Polgárok Háza, amelyben a helyi civil szervezetek működhetnek majd, és végezhetik új és korszerű körülmények között munkájukat.

Elkészül az ország első okosparkja, amely wifivel lesz ellátva, lesznek padok, amelyeknél telefont lehet majd tölteni, az áramot pedig napelemfák által termelt energiával fogják biztosítani. A parkban lesz egy tó, illetve egy szökőkút is.

A Bajcsy-Zsilinszky utcát a Fő utcával egy sétány és egy kétsávos, kétirányú út fogja összekötni, a teljes beruházás 2019 harmadik negyedévében készül el.