Szerkezetkész az épülő versenyuszoda
09/19/2018

– Nem csak a sportolóknak épül az új versenyuszoda, hanem azt is lehetővé teszi a létesítmény, hogy a kaposváriak sportolhassanak, egészségesebbek legyenek kortól függetlenül – emelte ki Szita Károly polgármester az épülő új versenyuszoda bokrétaünnepségén. Hozzátette: az itt dolgozók ünnepe ez, amely azokról szól, akik igazi csapatként lenyűgöző munkát végeznek az építkezésen.

– Az építőket köszöntjük ismét. Ismét, mondom, hiszen a 185 milliárd forintos Németh István Program keretében megvalósuló beruházások kapcsán már jártunk ilyen okból az új sportcsarnokunknál és a megújuló színházunknál is. A tető elkészültével itt is elértük az építkezés legmagasabb pontját, amely mindig egy fontos állomása egy beruházásnak. Ekkor kezdi igazán felvenni a születő épület a majdani formáját, ekkor érezzük úgy, hogy már kevesebb van hátra az építkezésből, mint amennyi eltelt a kezdete óta. Magam többször is láttam ahogyan esőben, hidegben és kánikulában is dolgoztak a munkások, a komfortzónájukon messze túllépve azért, hogy nekünk, kaposváriaknak, a most itt élőknek és a következő generációknak 21. századi körülményeket teremtsenek – jegyezte meg Szita Károly, aki megköszönte az építőknek az áldozatos munkát, amelyet nap mint nap végeznek.

A bokrétaünnepségen Kassai Zoltán, a FÉSZ Zrt. vezérigazgatója ismertette az építkezés részleteit: a FINA nemzetközi szabványoknak is megfelelő 10 pályás versenyuszodában 894 ülőhely lesz, amely mobil lelátóval akár 1100 főt is be tud majd fogadni. Korszerű gépészetet szerelnek fel, amely részben megújuló energiával fog üzemelni. Az új uszodát folyosó köti majd össze a Virágfürdővel. Az épület 18 méter magas, a földmunkák során 5400 köbméter anyagot mozgattak meg, 585 darab cölöpalap készült, amelyek összesen mintegy 6 kilométer hosszúak. A tető ragasztott fa tartószerkezete 680 köbméter fából készült, a 16 darab főtartó egyenként 49 méter hosszú. Az eddigi munkálatok során 7200 köbméter betont és 680 tonna betonacélt használt fel a kivitelezést végző konzorcium.

A sportolók képviseletében Virovecz Richárd, a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola vezető úszóedzője köszönte meg az építőknek a munkát.
A bokrétára Szita Károly polgármester, Borhi Zsombor és Dér Tamás alpolgármesterek mellett Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, a FÉSZ Zrt. és a Magyar Építő Zrt. – mint konzorciumi partnerek – vezérigazgatói és a helyi sportegyesületek képviselői is felkötötték szalagjukat.