Megoldandó problémák a tüskevári csomópontban
02/22/2018

A kapostüskevári csomópont, azaz a Kanizsai utca – Jutai út – Vásártéri út – Ipartelepi bekötő út kereszteződése és vasúti átjáró Kaposvár egyik legterheltebb, legproblémásabbnak mondható csomópontja, melynek meghatározó eleme a Kaposvár-Fonyód vasútvonal.

A Kanizsai út – Jutai út a belvárosi főutak ki- vagy bevezető útvonala, a Kanizsai u. – Vásártéri út déli ágának kanyarodó iránya pedig leginkább a városközpont elkerülését teszi lehetővé. Az ipartelepi bekötőút valójában zsákutca, közvetlenül a közép-északnyugati iparterületre vezet. A csomópont északi oldalán lévő vasúti megálló felé, valamint a Jutai út melletti temető felé és a Jutai út északi felén lévő pihenőpark felé gyalogos és kerékpáros forgalom is van. Sőt a Kanizsai utcában a csomópont egyik sarkán általános iskola található, amely előtt jelenleg gyalog- és kerékpárút vezet.

A vasúti átjárónál csak a gyalogosoknak van a közúttól külön átvezetés, a kerékpárosok sokszor szabálytalanul veszik ezt igénybe, mivel a nagy forgalom miatt többen nem mernek a közúton biciklizni. A vasút mindkét oldalán van ma gyalogátkelőhely, az iskola felőlinél sárga villogó jelzéssel, ugyanakkor kifejezetten veszélyes az átjutás a jelentős és nehezen átlátható autós kanyarodó mozgások miatt. A vasúti átjáró nem nagy forgalmú, napi 10 járatpár halad itt át. A közúti forgalmi terhelés és a szinte minden irányú forgalmi kapcsolati igény miatt a csomópont nehezen áttekinthető mind gyalogos, mind kerékpáros és autós járművezető számára, ezért balesetveszélyes. Szükséges tehát a közlekedési kapacitás bővítése, a kerékpárosok külön átvezetése a vasúton és főként a forgalombiztonság javítása.