Megmentjük a múlt értékeit
05/24/2018

A Kaposszentjakabi Bencés Apátság történelmi múltja és a fejlesztés tartalma révén elsősorban a kulturális kikapcsolódást kedvelő turisták érdeklődésére tarthat számot. A fejlesztéseknek köszönhetően azonban olyan interaktív élményelemekkel is kiegészül, melyek széles körben ígérnek kikapcsolódási lehetőséget iskolás csoportok, fiatalok vagy gyermekkel érkező családok számára is. Az apátság területe mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból igen jelentős, ez ugyanis Kaposvár legrégebbi épített öröksége. A 2000-es évek elejétől látogatható, az utolsó nagyobb beruházás 2013-ban történt, ekkor újult meg a színpad burkolata, a nézőtér, új hang- és fénytechnika került beszerzésre, játszótér is épült. Látogatottsága nyáron a legmagasabb, mivel itt rendezik meg nyaranta a Szentjakabi Nyári Esték programsorozatot.


A projekt során – a műemlékvédelmi szabályok szigorú betartásával – megtörténik a műemléki romok rehabilitációja, emellett új látogatóközpont és múzeum épül. A látogatóközpont bejárata a jelenlegi parkoló felől, azzal azonos szinten lesz. Az üvegtetős fogadótérben kap helyet az információs pult, a pénztár, ruhatár és az ajándékbolt, ugyanitt nagyméretű kivetítők kerülnek elhelyezésre, melyek érdekességeket, információkat közvetítenek. Innen nyílnak majd a szociális helyiségek, kiállító terek, a foglalkoztató és a vetítőterem, és természetesen innen lesz megközelíthető a romterület is.


A látogatóközpont mellett az apátság területén további kiegészítő létesítmények is épülnek: templomhoz vezető íves gyalogjárda, kézműves műhelyek és bemutatóhelyek. Új funkciót kap a romkert nyugati pincéje és megvalósul a gyerekek által nagyon kedvelt sírrekonstrukció is. A beruházás tájépítészeti elemekkel is kiegészül, mellyel a park hangulatosabbá és korhűbbé válik. A projekt keretében a szükséges infrastruktúra-fejlesztés, a funkciókhoz szükséges eszközök, berendezések beszerzése is megtörténik. A monostorhoz vezető nyugati gyalogos feljáróút, továbbá a keleti aszfaltos út felújítása is része a projektnek, sőt, a meglévőkön túl további parkolóhelyeket is kialakítanak. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő funkciókat családbarát és akadálymentes kivitelezések teszik komfortosabbá: akadálymentesített járdák, bejáratok, indukciós hurok, Braille-táblák.