Látogatóközpontot alakítunk ki a ​Dorottya-házban
05/24/2018

A jelen fejlesztés konkrét célja a jelenleg használaton kívüli műemlék, a Dorottya-ház felújítása és abban turisztikai attrakció létrehozása. Az épület mind helytörténeti, mind pedig kultúrtörténeti szempontból igen jelentős, ugyanis egy itt lezajló ceremónia ihlette Csokonai Vitéz Mihályt a Dorottya, vagyis „A dámák diadalma fársángon” című, népies humorú szatíra megírására.


A műemlék épület felújításával korszerű kiállítóterek és az egyéb attrakció-elemeknek helyet adó épületrészek jönnek létre, mely hozzájárul a térségbe látogató turisták számának növekedéséhez, azok tartózkodási idejének meghosszabbításához, illetve az egy látogatóra jutó költések növekedéséhez.

A kétszintes, pincével is rendelkező épület belvárosi látogatóközpontként, kiállító- és bemutatótérként, valamint kulturális-szabadidős térként üzemel majd. A kivitelezés során megtörténik a teljes épület műemléki rekonstrukciója, energetikai korszerűsítése, továbbá az épület környezetének helyreállítása: parkolók építése az ingatlan hátsó részén és egy többalakos, a Dorottya-mítoszt megelevenítő bronz szoborcsoport felállítása.

Az épület földszintjén lesz a látogatóközpont beléptető része és a vendégfogadó tér. A földszinten az épületből és az utcáról is megközelíthető lesz a kávézó és az ajándékbolt. Az első emeleten kapnak helyet a kiállítótermek, amelyekben a Dorottya-vígeposzt dolgozzuk majd fel. Kialakítunk egy kisebb vetítőtermet és egy hat helyiségből álló interaktív kiállítóteret is. Ugyanezen a szinten kerül kialakításra egy 80 fő befogadására alkalmas, úgynevezett holofóliás vetítőterem, ahol a jelenlegi tervek szerint országosan egyedülálló attrakciók bemutatása történik majd.

A második emeleten interaktív múzeumpedagógiai helyiséget alakítunk ki, mely egyben gyermekjátszóház is lesz. A fejlesztés eredményeképpen létrejövő funkciókat családbarát és akadálymentes kivitelezések teszik komfortosabbá: lift, indukciós hurok, Braille-táblák.