Így tesszük biztonságossá a tüskevári csomópontot
05/07/2018

A beruházás során a következő munkálatokat végezzük el: balra kanyarodó sávot alakítunk ki a Kanizsai utca felől a Vásártéri út felé. A Kanizsai utcán a csomópont torkolatában a korábbi 2x1 sávos kialakítás – a meglevő útpálya újrafelosztásával – 3 sávosra bővül, ezzel külön balra kanyarodó sávot alakítunk ki.

A Kanizsai utca Vásártéri úti becsatlakozásánál szegélykorrekciót végzünk, hogy a gépjárművek ne akadályozzák a kanyarodáskor a járdán átkelésre várakozó gyalogosokat. Ugyanitt, a Jutai út felé történő gyalogosmozgás biztonságosabbá tétele, és a kanyarodó mozgások átláthatósága érdekében külön gyalogos-kerékpáros járdasziget, közös gyalog- és kerékpárút átvezetésre kerül.

A kerékpárosok számára kerékpársávot is kialakítunk, átvezetéssel a vasúti átjárón. A Jutai út – Kanizsai utca torkolata átépül, itt is külön gyalogos-kerékpáros járdaszigetet alakítunk ki. A Jutai út keleti oldalán a kerékpárosok szintén önálló sávot kapnak. A vasúti megálló mellett egy új visszaforduló épül a gépjárműveknek.

A csomópontban a közlekedés biztonsága érdekében jelzőlámpás irányítás létesül, a vasúti átjáró jelenlegi fényjelző működésével összehangolva. Új gyalogátkelőhelyeket is építünk, a gyalogosokat és a kerékpárosokat is jelzőlámpás irányítás segíti majd.

A közlekedésbiztonsági fejlesztésekkel egy időben korszerűsítjük a közműveket is: a csapadékvíz-elvezetést, a közvilágítást, a kommunikációs rendszereket. Jelzőtáblákat telepítünk, burkolati jeleket festünk. A jelen fejlesztés nem érinti magát a meglevő vasúti átjáró közvetlen helyét, a vágányokon átvezető útpályaszakaszt, mivel annak átépítését a kapcsolódó vasúti fejlesztés tervezett kezelni.

A munkálatok befejeztével a 21. század elvárásainak megfelelő közlekedési infrastruktúra készül el. Egyértelműen könnyebbé válik a csomópont biztonságos megközelítése, a fejlesztéssel, a korszerű környezet kialakításával bizonyosan javul majd a területen áthaladók komfort- és biztonságérzete.