Hatékony és környezetbarát szennyvíztisztító épül
07/17/2018

2020 nyarára egy új, modern, a kor kihívásainak eleget tevő szennyvíztisztító telep váltja fel az 1990-ben épült, mára korszerűtlenné és elhasználttá vált létesítményt – hangzott el a telepen tartott kedd délelőtti projektnyitó rendezvényen.


Az előzetes terveknek megfelelően zajlik Kaposvár új szennyvíztelepének építése a várostól keletre, a 61-es út mellett. Az 5,917 milliárd forint európai uniós forrásból végzett fejlesztés eredményeként egy környezetbarát létesítmény jön létre, amely a megyeszékhely és további húsz környékbeli település mintegy 140 ezer lakosát szolgája ki. A korszerűsítésnek köszönhetően számos technikai újítás is szerepel a projektben.

A szennyvíztisztító telep megújítása része a kaposvári Németh István Programnak, a csaknem hatmilliárd forintos beruházás a nagyobb fejlesztések közé tartozik – mondta köszöntőjében Miklós Olga, a projekt felelőse.

Az ország számos pontján építettünk már szennyvíztisztító telepet, mindenhol sikerült az előírásoknak megfelelő létesítményt átadni - fogalmazott Goszták Zoltán, a Strabag Építőipari Zrt. építésvezetője. A kivitelező szakembere hangsúlyozta: tavasszal elindult az érdemi munka, így várhatóan határidőre, jövő év végére végeznek az építkezéssel, amely után megkezdődhet a féléves próbaüzem.

Forrás: Kaposvár Most

Az új szennyvíztisztító telep részeként megépül egy kisebb erőmű is, amely képes kielégíteni a létesítmény teljes hőigényét, emellett a keletkező biogáz feldolgozásával villamos energiát állít elő – ismertette a technológiai újítás lényegét Kocsis Zoltán, a K+K Környezetgazdálkodási és Közműtervező Kft. vezető tervezője.

A Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. 140 ezer lakos szennyvizét kezeli Kaposváron. Az előző telep 1990-es technológiája mára elavult lett, így szükség volt egy új létesítményre, amely nagyobb hatékonysággal képes megtisztítani a folyékony hulladékot – indokolta a beruházást Genczler István, a társaság ügyvezető igazgatója.

Szita Károly a létesítmény tavaly őszi alapkőletételén hangsúlyozta: a szennyvízkezelő telep fejlesztésével a jövőnek dolgozunk, hiszen egy zöld városban mindig keresni kell az újabb megoldásokat, amelyek révén még környezettudatosabban, az energiahatékonyságot még inkább szem előtt tartva javíthatjuk közszolgáltatásaink minőségét.