​Folytatódik a Deseda-tó átfogó fejlesztése
06/13/2018

Hárommilliárd forintból teljes egészében megújul a Deseda-tó környéke a következő években. A cél az, hogy a kaposváriak közkedvelt tava a szabadidő eltöltésére alkalmas jóléti pihenőhellyé váljon – mondta Szita Károly szerda délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján. Kaposvár polgármestere részleteiben mutatta be, mi minden épül, alakul majd át a tó partján és közvetlen közelében.

- Az elmúlt három esztendőben 700 millió forintot költöttünk, a következő két évben pedig további hárommilliárd forintot fogunk a Desedánál elkölteni. A mostani fejlesztéscsomag nyolc fontosabb lépésből áll, amelynek köszönhetően teljes egészében megújul a tó környéke – mondta Szita Károly a Deseda-strandon.

A város vezetője a már jelenleg is zajló munkálatok közelében vázolta a következő időszakban megvalósuló fejlesztéseket.

- Felújítjuk a már meglévő vizesblokkot, de újat is építünk, és öltözőket is kialakítunk, hiszen ez is hozzátartozik egy normális strandhoz. Lesznek pihenőstégek, napozóhelyek, a büfésort pedig a vállalkozókkal együttműködésben újítjuk fel. A látogatóközpontig vezető útszakaszt kiszélesítjük, hogy a kerékpárosok és a gyalogosok kényelmesen elférjenek, s ne veszélyeztessék egymást. Fontos, hogy a strand mellett a tó is rendben legyen, ezért az alját őszig kikotortatjuk – mondta Szita Károly.

A csónakházban szintén folyik már a munka, ott kajakot és kenut is bérelhetnek majd a sportolni vágyók. A vízitúrázás lehetőségét erősítendő a tópart számos pontján kikötőhelyeket is létrehoz számukra a város, ahol szalonnázóhelyek, pihenők várják őket.

A füredi kilátónál egy vízijátszótér épül, amelynek a megközelítését nagyban javítani fogja, hogy a Szőlőhegyi utca még idén aszfaltburkolatot kap. A Sefag is támogatja a város fejlesztéseit. Két új híd épül: az egyik az arborétumba, a másik a Deseda-patak felett vezet majd át. Az arborétum legmagasabb pontján egy kilátó is épül. Szita Károly köszönetet mondott az erdészeti cégnek, hogy erőforrásai jelentős részét csoportosította a Desedára.

A Deseda turisztikai kínálata a kemping újjáépítésével lesz teljes, a 2,4 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően nem csupán látnivalók lesznek a tó környékén, hanem minőségi szálláshely is.

A Deseda turisztikai fejlesztése évekkel ezelőtt kezdődött. Megépült a tó körüli kerékpárút, felépült a Fekete István Látogatóközpont, ahhoz kapcsolódóan madármegfigyelő, szitakötőház, teknősles és madárkifutó, csónak- és hajókikötő és vízi játszótér is készült, valamint ökoturisztikai gyalogút létesült 14 km hosszúságban. A Füredi oldalon egy kilátó épült. A Sefag Zrt. saját beruházásaként erdei lombkoronasétányt és madármegfigyelőt alakított ki az arborétummal szemben.