Deseda: a kezdetek és a közelmúlt
04/06/2017

A terület, amelyen a Deseda-tavat is kialakították, az 1970-es évek óta több ütemben alakult, fejlődött azzá, amilyennek ma ismerjük. A 460 hektáros Gombás–Desedai-parkerdőt 1973 őszén, a Deseda-patak völgyében épített gátat és az akkor még feltöltés alatt álló tározót 1976. augusztus végén avatták fel. A tározó leginkább árvízvédelmi célokat szolgált eleinte, s több évtizeden át tartó fejlesztés eredményeként vált horgászparadicsommá és üdülőhellyé, a vízi sportok szerelmeseinek kedvelt célpontjává. Ennek az útnak volt állomása az is, hogy 1988. június 17-én megnyitották a Siotour által üzemeltetett, kétszázötven férőhelyes desedai kempinget.


A kilencvenes évek első felében fontos döntések születtek, amelyek meghatározták a terület további sorsát. A kaposvári közgyűlés 1993 elején fogadta el a Deseda környéke és az üdülő-terület részletes rendezési tervét, ugyanez év nyarán átadták a Desedát a várossal összekötő kerékpárutat, 1994-ben pedig a kaposvári önkormányzat helyileg védett természetvédelmi területté nyilvánította a tavat és környékét. (A tó kezelési jogát egyébként 1985 elején vette át a Kaposvári Városi Tanács.) Hasonlóan jelentős változásokat hozott a 2001-es esztendő is, hiszen ekkor nyílt meg a tó körüli tizenhét kilométeres kerékpárút, néhány nap múlva pedig első látogatóit fogadhatta az arborétum. 2005-ben erdei tanösvényt is átadtak.

A 2014-re befejezett újabb beruházások révén tovább javult a huszonhat kilométer kerületű tó közlekedési infrastruktúrája. Korszerűsödött a kerékpárút, kilátó és hidak épültek, ökoturisztikai útvonal és vízi madárles létesült. A Fekete István nevét viselő desedai látogatóközpont avatásán a köztársasági elnök is részt vett.

A folyamat következő állomásához alig néhány hónapja érkeztünk el: a Deseda-tó környékén kialakított Kalanderdőt 2015 tavaszán adták át a közönségnek. A Sefag tanösvényeket, játszótereket és madármegfigyelőt is épített a tizenhét hektáros területen.